Aistin historian suurin vuosikokous ja -juhla päättivät merkittävää kasvua sisältäneen toimintakauden 2021-2022

Aisti Sport ry:n sääntömääräinen vuosikokous järjestettiin Vantaalla 16.7.2022. Osallistujamäärältään seurahistorian suurin vuosikokous kävi läpi menneen vuoden, sekä nosti esiin muun muassa seuratyöskentelyn edelleenkehittämisen uusien perustettavien lajityöryhmien kautta. Päivä jatkui vuosijuhlalla, jossa jaettiin kolmannen kerran myös Aistin palkintogaalan kunniadiplomit.

Toimintakausi kasvatti toimintaa, mutta oli taloudellisesti tappiollinen

Päättyneellä toimintakaudella seurassa aloitettiin useita uusia toimintamuotoja, sekä kasvatettiin olemassaolevan lajitoiminnan tarjontaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön seuran kehittämistuella aloitettiin Aisti Games – harrastuskokonaisuus peruskouluikäisille lapsille maalipallossa, jalkapallossa ja jääkiekossa. Näkövammaisjalkapallon harjoittelutoiminta säännöllistyi, sekä sokkopingiksen harrastaminen mahdollistettiin Aisti Sportin hankkimissa toimitiloissa Myyrmäki-hallilla. Näkövammaiskiekossa ja maalipallossa vahvistettiin viikottaista harjoittelua. Lisäksi olemassaolevien harrastusmahdollisuuksien ohessa järjestettiin valtakunnallisia leiritapahtumia niin näkövammaisjalkapallossa kuin näkövammaiskiekossa. Maalipallossa järjestettiin kaksi sarjaturnausta ja kilpailtiin edustusjoukkueilla niin kotimaan sarjoissa kuin kansainvälisessä SEGL-sarjassa. Pienimmille lapsille suunnattu Aisti Play -liikuntakerho jatkoi toimintaansa edelleen. Aisti Sport oli toimintakaudella myös mukana erilaisissa yhteistyötapahtumissa esimerkiksi judon ja purjehduksen parissa. Seura toteutti myös lajikokeiluja eri tahoille. Jäsenistö nautti myös seuran sisäisistä tapahtumapäivistä esimerkiksi lumikenkäilyn ja pikkujoulujen muodossa.

Toiminnan kehittyminen nosti vuoden aikana seuran jäsenmäärän 47:sta 63:een. Lisäksi kesän aikana on saapunut jo uusia jäsenhakemuksia, joita hallitus ei ole vielä ehtinyt vahvistaa.

Seuratoiminnan kehittyminen huomioitiin myös julkisuudessa, kun Suomen Olympiakomitea yhteistyössä Alko Oy:n kanssa palkitsi Aisti Sportin vuoden 2021 aikuisten tähtiseurana 3000 euron stipendillä. Yrityskumppaneista seuran harrastustoimintaa kuluneella kaudella taloudellisesti tukivat Maansiirto Harry Mäkelä, Viestintätoimisto Aivela sekä Innolux.

Kaikessa toiminnassa Aisti Sportin taloudelliset kulut tänä toimintavuonna nousivat aiempia vuosia korkeammiksi nyt yli 57000 euroon jättäen toimintakauden lopulta hieman reilu 4000 euroa tappiolliseksi. Vuoden takainen vuosikokous hyväksyi 200 euroa tappiollisen talousarvion, mutta tavoitteesta jäätiin. Tappiot selittyvät investoinneilla uusiin harjoitusvuoroihin ja lajeihin, sekä esimerkiksi hankituilla vuokratoimitiloilla. Voittoa tavoittelemattomassa seuratoiminnassa tappiolliset vuodet ovat luonnollinen seuraus toiminnan kehittymisestä. Alkaneelle toimintakaudelle 2022-2023 seuran talousarvio laskettiin voitolliseksi kasvattamaan ”puskurirahastoa” toiminnan kehittymiselle jälleen jatkossa.

Entinen hallitus jatkaa, varajäsenistöön muutoksia ja uusia toimintamalleja käyttöön

Sääntömääräinen vuosikokous päätti entisen hallituksen jatkamaan sellaisenaan: Puheenjohtajana Miika Honkanen ja jäseninä Azra Tayyebi, Henriikka Toivola, Markus Tihumäki sekä Ville Montonen. Uudeksi varajäseneksi nimettiin Krister Linnas Leo Hintsasen jatkaessa toisella paikalla. Toiminnantarkastajana toimii jatkossakin Eila Montonen ja varatoiminnantarkastajaksi vaihtui Teemu Ruohonen.

Uusi hallitus varajäsenineen. Takarivissä Leo, Ville, Markus ja Krister. Eturivissä Miika, Azra ja Henriikka.

Seuratoiminnan kasvettua monilajiseksi huomattiin menneellä toimintakaudella tarve ja myös jäsenistöstä noussut tahto seuratyöskentelyn edelleenkehittämiselle. Näistä syistä vuosikokouksessa nostettiin esiin perustettavia lajityöryhmiä ja toisaalta jo nimettyjä lajivastaavia lajeittain. Kokous kuunteli kiinnostuneiden henkilöiden puheenvuorot, ja seuran hallitus tulee valitsemaan käynnistettävään työryhmätoimintaan henkilöitä. Työryhmien perustamisen ja lajivastaavien nimeämisen tarkoitus on päästää uusia henkilöitä toteuttamaan seuratyötä, ja yleisesti kehittää toimintaa yhä tehokkaammaksi myös hallituksen ulkopuolella.

Aisti Sportin taloushallinnan avuksi on käyttöönotettu laskutusjärjestelmä, jonka tarkoitus on tehostaa laskuttamista ja reskontran seurantaa yhteensopivana seuran käyttämään kirjanpitopalveluun.

Vuosijuhlassa grillailua, saunomista, musiikkiesityksiä ja perinteinen palkintogaala

Vuosikokouksen perään järjestetty Aistin vuosijuhla keräsi ennätykselliset 33 juhlijaa Tikkurilan maalaismaisemiin. Ensimmäistä kertaa juhlaan kutsuttiin tänä vuonna vain seuran jäsenet, sillä jäsenmäärän kasvu on aiheuttanut positiivisen haasteen seuran perinteisesti käyttämien juhlatilojen koon suhteen.

Telttasaunan vetoketjullinen oviaukko aukinaisena. Sisällä näkyy kiuas ja ulkopuolella teltan seinällä roikkuu tumma Aistin huppari isolla Aisti-logolla.

Tilavan sähkösaunan lisäksi juhlijoita lämmitti puulämmitteinen kolmen hengen telttasauna.

Aino, Jasmin ja Eemi yhteiskuvassa rivissä seisoen

Seuran nuoriso viihtyi yhdessä keskustellen ja tanssien.

Poikien bändi (Eemi, Akseli ja Samuli) teltassa, Azra mikinpitelijänä, bändäri-Helmi ja yksi kuvaajan ja teltan väliin jäänyt tyhjä pöytä.

”AistiPlaybändi” viihdytti kuuntelijoita.

Palkitut vuonna 2022

Kolmannen kerran järjestetty Aistin palkintogaala palkitsi arvokkaita henkilöitä yhteisöstään.

Henriikka, Azra ja Jukka yhteiskuvassa pidellen pokaalejaan sekä diplomeitaan.

Kuvassa palkitut: Henriikka Toivola vuoden kehittyjä, Azra Tayyebi vuoden Aistilainen ja Jukka Pulkkinen vuoden vapaaehtoinen.

Vuoden kehittyjä

Vuoden kehittyjä on palkinto yksilölle, joka on omalla tasollaan kehittänyt itseään esimerkillisesti. Vuoden kehittyjä on tehnyt pitkäjänteistä ja keskittynyttä työtä eteenpäin menemiseksi. Kehittyjä on ottanut harppauksia ylöspäin ja ollut toiminnassaan määrätietoinen. Kovan työn ja vaivannäkemisen taustalla on ollut tahto, ilo ja motivaatio kehittyä. Vuoden kehittyjä voi olla Aistin yhteisöstä rooliltaan mikä vain harrastaja, valmentaja, ohjaaja, toimitsija, hallinnon jäsen tai muu toimija.

Vuoden kehittyjän valitsee Aisti Sport ry:n hallitus. Vuoden kehittyjän kunniadiplomilla Aistissa halutaan arvostaa ahkeraa ja motivoitunutta henkilöä, joka omalla toiminnallaan on ansainnut kehittymisen.

Vuoden 2022 kehittyjäksi Aisti Sport ry:n hallitus on valinnut henkilön, jonka tekemisen määrä ja laatu ovat kasvaneet tehostamaan Aistin seuratyötä. Hänen asenteensa olla avoimesti mukana yhä useammissa tapahtumissa ja rooleissa sekä rohkeutensa tuoda mielipiteensä esille ovat lisänneet niin keskustelua toiminnassa kuin uloskinpäin näkyvää laatua. Hänen työskentelynsä on helpottanut muiden tekijöiden työtä, ja esimerkiksi hänen ”sometaitonsa” ovat nostaneet koko yhteisön näkyvyyden tasoa seuran julkisilla sometileillä. Tänä vuonna hallitus on päättänyt palkittavan henkilön voimatta vaikuttaa asiaan ojentaa kiitoksensa hallituksen sisälle, koska tämän tekijän kehitys on ollut suurta koko seurayhteisössä vertaillen. Palkinnon saaja on upea esimerkki siitä, kuinka halutessaan kehittyä voi vaikuttaa positiivisesti koko yhteisöön.

Vuoden 2022 kehittyjä on Henriikka Toivola.

Vuoden vapaaehtoinen

Vuoden vapaaehtoinen on toiminut pyyteettömästi vapaaehtoisena Aisti Sport ry:n yhteisön hyväksi. Hän on toiminut esimerkillisesti ja omasta tahdostaan mahdollistaakseen yhteisön toiminnan. Vuoden vapaaehtoinen on luonut vapaaehtoisuudellaan hyvää henkeä tapahtumiin, jossa harrastajat ovat saaneet nauttia laadukkaasta toiminnasta ja järjestelyistä vapaaehtoisten ansiosta. Vuoden vapaaehtoinen on ollut oma-aloitteinen, joustava ja erittäin arvokas henkilö toiminnan taustalla, mahdollisesti kaukana parrasvaloista, maineesta ja kunniasta. Vapaaehtoinen on tehnyt vapaaehtoistyönsä auttaakseen yksilöitä ja yhteisöä odottaakseen palkinnoksi vain hyvän mielen vapaaehtoistyöstään.

Vuoden vapaaehtoisen valitsee Aisti Sport ry:n hallitus. Vuoden vapaaehtoisen kunniadiplomilla Aistissa halutaan osoittaa suurta arvostusta ja kiitosta vapaaehtoista toimijaa kohtaan. Ilman vapaaehtoistyötä ei yhdessäkään seurassa kehittyvä toiminta ole mahdollista.

Vuonna 2022 Aisti Sport ry:n hallitus on valinnut vuoden vapaaehtoiseksi henkilön, joka on ajatellut kaikessa tekemässään harrastajien etua. Henkilö on osallistunut säännöllisesti niin viikkoharjoituksiin kuin leiritapahtumiinkin. Kyseinen henkilö on läsnäolollaan tuonut hyväsydämistä positiivista energiaa niin lapsille kuin aikuisille, sekä säännöllisesti vaikuttanut myös päättävien henkilöiden ratkaisuihin toiminnan taustalla. Tämä kyseinen henkilö on ollut vahvasti käytettävissä näkövammaiskiekkotoiminnan apukätenä ja tuuraavana koutsina ottamatta korvausta työstään. Hänen kannustava käyttäytymisensä niin pukukopissa kuin jäällä ja arvokas esimerkkinsä koko suomalaisen näkövammaiskiekon eteenpäin viejänä ansaitsee kiitoksen.

Vuoden 2022 vapaaehtoinen on Jukka Pulkkinen.

Vuoden Aistilainen

Vuoden Aistilainen on kokonaisvaltaisesti ollut Aistin yhteisölle esimerkillinen ja henkeä luova yksilö. Hän on kehittänyt ja mahdollistanut yhteisön toimintaa omalla tekemisellään ja vaivannäkemisellään. Vuoden Aistilainen on toiminnallaan tuonut iloa, motivaatiota ja kehitystä ympärillään oleville henkilöille seuran yhteisössä. Hän kunnioittaa seuran arvoja, joita ovat yhdenvertaisuus, kannustaminen, positiivisuus, rehellisyys sekä avoimuus ja iloisuus asenteessa.

Vuoden Aistilaisen valitsee Aisti Sport ry:n yhteisö äänestämällä siihen sopivimman henkilön. Vuoden Aistilainen voi olla rooliltaan mikä vain seurassa toimiva harrastaja, valmentaja, ohjaaja, huoltaja, hallituksen jäsen tai vapaaehtoinen muu toimija.

Aistin yhteisö on arvostanut äänienemmistöllä 16.7.2022 Vuoden Aistilaiseksi keskuudestaan henkilön.

Vuoden 2022 Aistilainen on Azra Tayyebi.

Katso koko palkintogaala videolta

Palkintogaalan näet kokonaisuudessaan videolta Facebook- tai Instagram-julkaisustamme.

Tutustu toimintaamme tai liity jäseneksi

Seuramme toimintaan pääset tutustumaan yleisesti verkkosivustollamme, ja ennen kaikkea parhaiten mukana pysyt seuraamalla Facebook- ja Instagram-tilejämme. Alkaneen kauden suunnitelmia voit lukea toimintasuunnitelmastamme, ja jäsenyyteen pääset tutustumaan jäsenyys-sivullamme.

Teksti: Markus Tihumäki, seuran tiedotus ja markkinointi
Kuvat: Akseli Makkonen, Carmen Pekkarinen, Henriikka Toivola ja Timo Ylikarhu