Maalipalloturnausten vapaaehtoistoiminta

 

Aisti Sport ry järjestää vuosittain maalipalloturnauksia Vantaalla. Tapahtumiin tarvitaan useita vapaaehtoisia erilaisissa tehtävissä maalituomarista pöytäkirjaan, DJ:sta kanttiiniin ja livestreamista sometukseen. Haemme jokaiseen turnaustapahtumaan innokkaita toimijoita, jotta turnaustapahtuman läpivienti onnistuen on mahdollista. Vapaaehtoisuuden arvo on mittamaton. Kiinnostuksesta kannattaa ilmoittaa meille jo etukäteen, jolloin tallennamme yhteystiedot ottaen suoraan yhteyttä tapahtuman läheisyydessä. Sähköpostiviestin voi kirjoittaa osoitteeseen aistisport(at)gmail.com, tai ottaa yhteyttä puhelimitse yhteystiedot-sivumme kautta.

 

Mies ja nainen kiinnittämässä isoa banderollia puolapuihin jossa lukee Aisti mustalla tekstillä keskellä fluminon väristä taustaa vasten. Kuvassa seinän vierellä työskentelyä tarkkailee vaalea labradorin noutaja

 

Vapaaehtoistehtävät maalipalloturnauksissa

 

Maalituomari

Maalituomari seuraa palloa ja nostaa käden ylös merkiksi, jos pelin käydessä pallo ylittää maaliviivan. Lisäksi maalituomari toimittaa pallon kentälle sen mennessä ulos kentältä. Pallo tiputetaan laitaviivan päälle laitapelaajan paikalle 1,5 metrin etäisyydelle maalista. Vaihtopenkkien puoleiset maalituomarit opastavat vaihtotilanteessa pelaajan vaihtopenkille ja kentälle tulevan kentälle maalin luokse siten, että pelaaja saa kosketuksen maaliin tai muuten tunnistaa kentän rajat. Kentän kastuttua hiestä, maalituomari myös pyyhkii pyydettäessä lattian mopilla. Tarkempi perehdytys tapahtumapaikalla.

Vihreään staff liiviin sonnustautunut vapaaehtoinen nainen on juuri nostanut kätensä ylös maalin merkiksi.

Pöytäkirjan hoitaja

Pöytäkirjan hoitaja merkitsee valmiiseen lomakkeeseen maalit, maalintekijät, tehdyt vaihdot ja käytetyt aikalisät joukkueilta. Pöytäkirjan hoitaja perehdytetään tarkemmin tapahtumassa ja hän istuu tuomarin vieressä, joka opastaa tarvittaessa.

Kolme naista työskentelemässä toimitsijapöydän ääressä. Edessä näkyy pelikello ja tulos 5 -3.

Pelikellon käyttäjä

Pelikellon käyttäjä käynnistää ja sulkee kellon tuomarin komentojen mukaan. Yksinkertaisuudessaan kello pysähtyy aina vihellyksestä pelin ollessa käynnissä, ja käynnistyy play-komennosta. Pelikellon hoitaja merkitsee myös joukkueiden tehdyt maalit elektroniselle näytölle. Lisäksi pelikellon hoitaja kuuluttaa jäljellä olevan peliajan aikalisillä ja toimitsijan aikalisillä, mikäli tapahtumassa ei ole erikseen kuuluttajaa. Tarkempi perehdytys tapahtumassa.

Kellonkäyttäjä istuu pöydän takana ja pitelee käsissään kellon kaukosäädintä. Kasvoilla on tarkkaileva ilme, ja sormi on valmiina painamaan nappulaa kaukosäätimestä.

Livestreamin ylläpitäjä

Livestreamin ylläpitäjä huolehtii kuvan ja äänen toimimisesta Goalball Finland -Youtube-sivulla, sekä laittaa videon äänettömälle teostosyistä musiikin soidessa. Streamin ylläpitäjä soittaa myös musiikkia pelitauoilla, mikäli tapahtumassa ei ole erikseen kuuluttajaa. Tehtävään perehdytetään paikan päällä eikä se vaadi merkittäviä tietoteknisiä taitoja.

Kuuluttaja (ja DJ)

Kuuluttaja toimii turnauksessa tarvittaessa valmiin ohjeistuksen ja käsikirjan mukaan. Hänen tehtävänä on kuuluttaa ennen alkavaa ottelua joukkueet, joukkueiden edustajat ja ottelun tuomarit. Lisäksi kuuluttaja kuuluttaa puoliajalla ottelun tilanteen sekä ottelun loputtua lopputuloksen. Kuuluttajan tehtäviin voi kuulua myös tapahtumamainonta ja muut ohjeistetut välikuulutukset sekä tunnelman nostatus. Kuuluttajan välineenä ovat mikrofoni, käsikirjat kuulutuksille ja tapahtuman otteluohjelma, sekä mahdollisesti myös valmis lista musiikin soittamiseen soittovälineineen. Tehtävään perehdytetään tarvittaessa jo etukäteen.

Some-tiedottaja

Tapahtuman some-tiedottajan tehtäviin kuuluu päivittää facebookissa turnauksen tapahtumasivua säännöllisesti lyhyillä ottelutuloksilla ja tapahtuman mainosjulkaisuilla esimerkiksi kanttiinista. Tiedottaja haastattelee ja kerää tapahtumasta tunnelmapätkiä lyhyiden videoiden ja kuvien muodossa. Niitä julkaistaan Aisti Sportin sometarinoissa ja tapahtumasivulla reaaliajassa, mutta voidaan myös tallettaa seuran kuvapankkiin. Aisti Sportin somekanaviin jaetaan postauksina merkittävimmät julkaisut. Tehtävään perehdytetään alustavasti jo ennen tapahtumaa.

Kanttiinihenkilökunta

Kanttiinihenkilökunnan tehtäviin kuuluvat kanttiinin ja myyntipisteen ylläpito. Tehtävänä on esitellä, myydä ja tarjoilla syötävää ja juotavaa asiakkaille, sekä siistiä pöytiä. Kanttiinipisteessä voi olla myynnissä myös Aisti Sportin vaate- tai muita tuotteita, jolloin näiden esittely ja myynti ovat osa tehtäviä. Kanttiini on turnaustapahtuman sydän ja toimii vapaa-ajan oleskelutilana, jossa iloisuus ja avuliaisuus ovat vahvoja tekijöitä. Kanttinihenkilökunta perehdytetään jo ennen tapahtumaa.