Näkövammaisjalkapallo

Näkövammaisten jalkapallosta on olemassa eri versioita. Pääasiallisesti toimintamme koostuu näkövammaisjalkapallon sokeutettuna pelattavasta B1-versiosta, joka tunnetaan englanniksi nimellä Five-a-side tai Blind football. Toisena lajina näkövammaisjalkapallosta on myös olemassa niin sanottu heikkonäköisten jalkapallo, jossa näkökykyä ei peitetä.

Five-a-side -jalkapallo on 5vs5-peli, jossa maalivahdit näkevät, mutta pelaajat toimivat silmät peitettyinä. Tästä johtuen pallo sisältää helistimiä, kuten on jo totuttu maalipallossa ja näkövammaiskiekossa. Laji on yksi harrastetuimmista paralympialajeista ja sen suosio kasvaa kaiken aikaa ympäri maailmaa. Five-a-side football on ollut paralympialaji vuoden 2004 Ateenan Paralympialaisista lähtien. Laji on muunnos vammattomien futsalista, johon perustuu muun muassa kentän ja maalien koko. Merkittävimpiä sovellutuksia ovat sivurajoilla käytettävät laidat pelin sujuvoittamiseksi, silmät peittävät suojat ja helistimiä sisältävä pallo. Palloa ei myöskään saa pitää paikallaan hiljaisena neljää sekuntia pitempään. Palloa tavoittelevan pelaajan on aina ilmaistava puheella lähestymisensä. Tarkemmat kuvailut, säännöt ja videomateriaalit löydät kansainvälisen näkövammaisjalkapallo-organisaation sivuilta: Säännöt ja videoita englanninkielisellä sivustolla.

Lajissa näkevillä toimijoilla on myös suuri merkitys. Kuten edellä mainittiin, maalivahdit pelaavat näkevänä. Tämän lisäksi lajiin kuuluvat maalin takana olevat hyökkäystä sanallisesti avustavat oppaat sekä tietysti valmentajat, tuomarit ja huoltajat. Lajin säännöissä valmentajan tehtävä on opastaa sanallisesti joukkueen pelaajia keskialueella. Näkövammaisjalkapallossa rooleja riittää kaikille, ja otamme enemmän kuin mielellämme innokkaita mukaan.

Yhteistyössä espoolaisseura Old Powerin, IBSA:n sekä Suomen Palloliiton kanssa elokuussa järjestämällämme näkövammaisjalkapalloleirillä vieraili Suomen Paralympiakomitean kuvaaja, joka haastatteli valmentajaamme Akselia ja muutamia leiriläisiä. Katso upea video tästä YouTubeen ladatusta klipistä.

Harjoitustoiminta

Olemme käynnistäneet näkövammaisten jalkapallolajeihin suunnatut viikkoharjoitukset. Harjoituksissa tutustutaan ja harjoitellaan niin silmät peitettynä pelattavaa five-a-side -jalkapalloa kuin näkökyvyn kanssa harrastettavaa jalkapalloa. Ensisijaisesti vuorolla keskitymme sokeutettuna pelattavaan five-a-side -versioon. Molemmissa käytetään helistimiä sisältävää jalkapalloa. Jokainen taitotasoon ja näkökykyyn katsomatta on tervetullut tutustumaan ja harrastamaan tuoretta jalkapallolajia Suomessa! Tutustu harjoittelun aikatauluun ja ilmoittaudu mukaan lukemalla lisää alapuolelta roolikuvausten jälkeen.

Harjoituksia ohjaavat Akseli Makkonen ja Noora Talvala, ja meillä on antaa lainavarusteita kokeilijoille.

Pelaaja etenee pallon kanssa. Puolustaja on käden etäisyyden päässä vastassa ja toinen pelaaja juoksee etualalla rinnalla.

”Roolit 5-a-side -jalkapallossa”

Paralympialaji 5-a-side -jalkapallossa; eli blind footballissa, pelaajien ohella näkevillä toimijoilla on merkittävät roolit pelikokonaisuuden rakentumisessa. Roolit ovat tärkeitä myös arkiharjoittelussa. Ota meihin yhteyttä ja tule tutustumaan lisää auttaen meitä harjoittelussa.

Maalivahti

Maalivahti on kentän ainoa näkevä pelaaja ja tärkeä palanen valmennusryhmää. Hänen tehtävänsä on pallojen torjumisen lisäksi puolustuksen organisointi ja ohjeistaminen. Kenttä on jaettu kolmeen kolmannekseen ja pallon ollessa joukkueen puolustuspäässä äänessä saa olla kenttäpelaajien lisäksi vain maalivahti. B1-jalkapallossa maalivahti ei saa  juurikaan liikkua maalistaan ulospäin, joten maalivahdilta tarvitaan hyviä reaktiotorjuntoja ja vahvaa verbaalista ulosantia.

Valmentaja

Hyväkään joukkue ei pärjää ilman osaavaa valmentajaa. Vammattomien joukkuepelien valmentajiin verrattuna näkövammaisia ohjaavan on tärkeä muistaa, että suullinen ohjeistus korostuu ja pelaajien yksilölliset tarpeet ja erot on tärkeä ottaa huomioon kaikessa tekemisessä. Pelin aikana valmentaja vastaa joukkueen taktiikasta ja vaihdoista pelin aikana. Kenttä on jaettu kolmeen kolmannekseen ja pallon ollessa keskialueella äänessä saa kenttäpelaajien lisäksi olla vain valmentaja. Joukkueen toiminta keskikentällä nojaa siis vahvasti valmentajan ohjeisiin pelin aikana.

Maalin takana oleva opas (maaliopas)

Ilman näköaistia pelaajat tarvitsevat apua maalin paikantamisessa ja oikean kulman valinnassa maalintekotilanteessa. Kenttä on jaettu kolmeen kolmannekseen ja joukkueen hyökkäyspäässä ääntä pitää kenttäpelaajien lisäksi ainoastaan maalin takana oleva opas. Hänen tehtävänsä on ohjeistaa ja koordinoida hyökkäystä täydentäen näin valmennustrion.

Erotuomari

Ottelut käyvät joskus kiihkeiksi ja silloin asiansa osaavan tuomarin rooli korostuu. Tuomari tuomitsee peliä mutta näkövammaisjalkapallossa myös avustaa pelaajia tarvittaessa. Suullinen kommunikointi on tärkeää, sillä käsimerkeillä kenttäpelaajia on vaikea tavoittaa. Lisäksi pelikatkoilla pallon sijainnin ilmoittaminen ja pelaajien opastaminen paikoilleen esimerkiksi vaihdoissa ja vapaapotkuissa ovat tärkeitä erotuomarin tehtäviä B1-jalkapallossa.

Muut tehtävät

Virallisiin otteluihin tarvitaan aina enemmän henkilöstöä. Niihin nimetään erikseen pöytäkirjan pitäjä, ajanottaja ja kuuluttaja. Ennen otteluita ja turnauksia tarvitaan talkoovoimaa saattamaan pelikenttä ja sen ympäristö vastaamaan B1-jalkapallokentän standardeja.

Hyvä joukkue koostuu monesta palasesta. Joukkueenjohtajat tekevät hallinnollisia töitä, huoltajat pitävät varusteet kunnossa ja paikoillaan ja avustajia tarvitaan monessa tilanteessa kannattajia unohtamatta! B1-näkövammaisjalkapallossa tekemistä ja rooleja riittää takuulla kaikille halukkaille. Rohkeasti vain mukaan kokeilemaan!

Harjoittelun aikataulu

Näkövammaisjalkapallotoiminta on talvikauden tauolla, ja kesäkautta suunnitellaan kevään 2023 aikana.

28.5.2022 – 24.9.2022

Lauantaisin klo 12:00-13:30

Kaivokselan liikuntapuiston jalkapallokaukalo, Luolapolku 6 Vantaa

Lisätiedot: Hiekkapihan vasemmassa päädyssä metallinen häkki/kaukalo

Hinnoittelu

Harjoittelun hinnoittelu toimii kertahintaisena ja se laskutetaan lähtökohtaisesti kauden lopuksi.

Kertahinta 7,70€ (jäsenet -10%, myös Old Power ry:n jäsenet)

Kattohinta kaudesta 107,80€ (jäsenet -10%, myös Old Power ry:n jäsenet)

Ilmoittautuminen ja lisätiedustelut

Ole rohkeasti yhteydessä halutessasi mukaan tutustumaan tai harrastamaan! Muutenkin halutessasi kuulla toiminnasta, ota avoimesti yhteyttä.

Akseli Makkonen, 050 363 4529

Noora Talvala, 045 112 1374

aistisport(at)gmail.com