Five-a-Side -jalkapallo

Mitä on 5-a-side football? Esittelemme lajin rooleineen tällä sivulla. Viikoittaiseen jalkapallon harrastustoimintaamme pääset tutustumaan näkövammaisjalkapallosivullamme.

 

Five-a-side -jalkapallo on 5vs5-peli, jossa maalivahdit näkevät, mutta pelaajat toimivat silmät peitettyinä. Tästä johtuen pallo sisältää helistimiä, kuten on jo totuttu useissa muissakin näkövammaisten suosimissa lajeissa. Laji on yksi harrastetuimmista paralympialajeista ja sen suosio kasvaa kaiken aikaa ympäri maailmaa. Five-a-side football on ollut paralympialaji vuoden 2004 Ateenan Paralympialaisista lähtien. Laji on muunnos vammattomien futsalista, johon perustuu muun muassa kentän ja maalien koko. Merkittävimpiä sovellutuksia ovat sivurajoilla käytettävät laidat pelin sujuvoittamiseksi, silmät peittävät suojat ja helistimiä sisältävä pallo. Palloa ei myöskään saa pitää paikallaan hiljaisena neljää sekuntia pitempään. Palloa tavoittelevan pelaajan on aina ilmaistava puheella lähestymisensä. Tarkemmat kuvailut, säännöt ja videomateriaalit löydät kansainvälisen näkövammaisjalkapallo-organisaation sivuilta: Säännöt ja videoita englanninkielisellä sivustolla.

Lajissa näkevillä toimijoilla on myös suuri merkitys. Kuten edellä mainittiin, maalivahdit pelaavat näkevänä. Tämän lisäksi lajiin kuuluvat maalin takana olevat hyökkäystä sanallisesti avustavat oppaat sekä tietysti valmentajat, tuomarit ja huoltajat. Lajin säännöissä valmentajan tehtävä on opastaa sanallisesti joukkueen pelaajia keskialueella. Näkövammaisjalkapallossa rooleja riittää kaikille, ja otamme enemmän kuin mielellämme innokkaita mukaan.

Yhteistyössä espoolaisseura Old Powerin, IBSA:n sekä Suomen Palloliiton kanssa elokuussa 2021 järjestämällämme näkövammaisjalkapalloleirillä vieraili Suomen Paralympiakomitean kuvaaja, joka haastatteli valmentajaamme Akselia ja muutamia leiriläisiä. Katso upea video tästä YouTubeen ladatusta klipistä.

Roolit 5-a-side -jalkapallossa

Paralympialaji 5-a-side -jalkapallossa; eli blind footballissa, pelaajien ohella näkevillä toimijoilla on merkittävät roolit pelikokonaisuuden rakentumisessa. Roolit ovat tärkeitä myös arkiharjoittelussa. Ota meihin yhteyttä ja tule tutustumaan lisää auttaen meitä harjoittelussa.

Maalivahti

Maalivahti on kentän ainoa näkevä pelaaja ja tärkeä palanen valmennusryhmää. Hänen tehtävänsä on pallojen torjumisen lisäksi puolustuksen organisointi ja ohjeistaminen. Kenttä on jaettu kolmeen kolmannekseen ja pallon ollessa joukkueen puolustuspäässä äänessä saa olla kenttäpelaajien lisäksi vain maalivahti. B1-jalkapallossa maalivahti ei saa  juurikaan liikkua maalistaan ulospäin, joten maalivahdilta tarvitaan hyviä reaktiotorjuntoja ja vahvaa verbaalista ulosantia.

Valmentaja

Hyväkään joukkue ei pärjää ilman osaavaa valmentajaa. Vammattomien joukkuepelien valmentajiin verrattuna näkövammaisia ohjaavan on tärkeä muistaa, että suullinen ohjeistus korostuu ja pelaajien yksilölliset tarpeet ja erot on tärkeä ottaa huomioon kaikessa tekemisessä. Pelin aikana valmentaja vastaa joukkueen taktiikasta ja vaihdoista pelin aikana. Kenttä on jaettu kolmeen kolmannekseen ja pallon ollessa keskialueella äänessä saa kenttäpelaajien lisäksi olla vain valmentaja. Joukkueen toiminta keskikentällä nojaa siis vahvasti valmentajan ohjeisiin pelin aikana.

Maalin takana oleva opas (maaliopas)

Ilman näköaistia pelaajat tarvitsevat apua maalin paikantamisessa ja oikean kulman valinnassa maalintekotilanteessa. Kenttä on jaettu kolmeen kolmannekseen ja joukkueen hyökkäyspäässä ääntä pitää kenttäpelaajien lisäksi ainoastaan maalin takana oleva opas. Hänen tehtävänsä on ohjeistaa ja koordinoida hyökkäystä täydentäen näin valmennustrion.

Erotuomari

Ottelut käyvät joskus kiihkeiksi ja silloin asiansa osaavan tuomarin rooli korostuu. Tuomari tuomitsee peliä mutta näkövammaisjalkapallossa myös avustaa pelaajia tarvittaessa. Suullinen kommunikointi on tärkeää, sillä käsimerkeillä kenttäpelaajia on vaikea tavoittaa. Lisäksi pelikatkoilla pallon sijainnin ilmoittaminen ja pelaajien opastaminen paikoilleen esimerkiksi vaihdoissa ja vapaapotkuissa ovat tärkeitä erotuomarin tehtäviä B1-jalkapallossa.

Muut tehtävät

Virallisiin otteluihin tarvitaan aina enemmän henkilöstöä. Niihin nimetään erikseen pöytäkirjan pitäjä, ajanottaja ja kuuluttaja. Ennen otteluita ja turnauksia tarvitaan talkoovoimaa saattamaan pelikenttä ja sen ympäristö vastaamaan B1-jalkapallokentän standardeja.

Hyvä joukkue koostuu monesta palasesta. Joukkueenjohtajat tekevät hallinnollisia töitä, huoltajat pitävät varusteet kunnossa ja paikoillaan ja avustajia tarvitaan monessa tilanteessa kannattajia unohtamatta! B1-näkövammaisjalkapallossa tekemistä ja rooleja riittää takuulla kaikille halukkaille. Rohkeasti vain mukaan kokeilemaan!

Harrastamaan?

Haluatko päästä kokeilemaan ja harrastamaan jalkapalloa, tai tutustua muuhun harrastustoimintaamme? Klikkaa itsesi lajitoimintasivuillemme.