Aisti Sport hakee valmentajaa ja muita toimijoita näkövammaisjalkapallotoimintaan

Aisti Sport etsii palkattavaa valmentajaa sekä vapaaehtoisia toimijoita näkövammaisten jalkapallotoimintaan. Näkövammaisjalkapallon kesäajan ulkokausi käynnistyy lauantaina 7. toukokuuta. Harjoitusvuorot jatkuvat syyskuun lopulle asti Vantaalla Kaivokselan urheilupuistossa osoitteessa Luolapolku 6 aina lauantaisin klo 12-13.30. Haemme kolmatta valmentajaa Akseli Makkosen ja Noora Talvalan rinnalle, jolloin vuoroja voidaan jakaa myös tarvittavia poissaoloja kunnioittaen. Etsimme myös halukkaita vapaaehtoistoimijoita lajiin, jossa näkevillä maalivahdeilla ja maalioppailla on merkittävä vaikutus peliin.

Pelaaja etenee pallon kanssa. Puolustaja on käden etäisyyden päässä vastassa ja toinen pelaaja juoksee etualalla rinnalla.

Mitä on näkövammaisjalkapallo ja mitä rooleja lajiin sisältyy?

Näkövammaisten jalkapallosta on olemassa eri versioita. Pääasiallisesti toimintamme koostuu näkövammaisjalkapallon sokeutettuna pelattavasta B1-versiosta, joka tunnetaan englanniksi nimellä Five-a-side tai Blind football. Toisena lajina näkövammaisjalkapallosta on myös olemassa niin sanottu heikkonäköisten jalkapallo, jossa näkökykyä ei peitetä.

Five-a-side -jalkapallo on 5vs5-peli, jossa maalivahdit näkevät, mutta pelaajat toimivat silmät peitettyinä. Tästä johtuen pallo sisältää helistimiä, kuten on jo totuttu maalipallossa ja näkövammaiskiekossa. Laji on yksi harrastetuimmista paralympialajeista ja sen suosio kasvaa kaiken aikaa ympäri maailmaa.

Lajissa näkevillä toimijoilla on myös suuri merkitys. Kuten edellä mainittiin, maalivahdit pelaavat näkevänä. Tämän lisäksi lajiin kuuluvat maalin takana olevat hyökkäystä sanallisesti avustavat oppaat sekä tietysti valmentajat, tuomarit ja huoltajat. Näkövammaisjalkapallossa rooleja riittää kaikille. Kun lajissa pelataan silmät peitettyinä, normaalisti näkevät harrastajat ovat ehdottoman tervetulleita mukaan myös pelaajan roolissa.

Lisää five-a-side -jalkapallosta sekä eri rooleista lajissa löydät näkövammaisjalkapallosivultamme.

Palkattavalta valmentajalta odotetaan…

Valmentajalta edellytetään innostunutta ja avointa mieltä kehittää ja ohjata innokkaita näkövammaisjalkapalloilijoita. Eduksi on kokemus jalkapallon parista, mutta emme edellytä minkäänlaista kokemusta näkövammaisten kanssa toimimisesta. Itsessään näkövammaisurheiluun perehdytämme erittäin mielellämme. Aisti Sport kunnioittaa arvoja yhdenvertaisuus, positiivisuus, kannustaminen, rehellisyys sekä avoimuus ja iloisuus asenteessa. Näiden arvojen kunnioittaminen on myös valittavan valmentajan edellytys.

Valmentajatiimimme Akseli ja Noora toivottavat yhdessä yhteisömme kanssa rohkeasti lähtemään mukaan huippukiinnostavan lajin pariin.

Ulkokentällä keskialueella eri kokoisia harrastajia kuuntelemassa, kun valmentaja antaa ohjeita.

Mahdollisuudet toiminnassa

Näkövammaisjalkapallotoiminta on vastikään Suomessa pysyvämmin käynnistetty tavoittelemaan säännöllisyyttä ja jatkuvaa kehitystä. Suomessa on järjestetty vuosien varrella yksittäisiä jalkapallokokeiluja ja -leirejä näkövammaisille, mutta vuonna 2021 Aisti Sport ja espoolainen urheiluseura Old Power ry aloittivat yhteistyöhankkeen, jonka tarkoitus on kehittää Suomeen säännöllinen jalkapallotoiminta näkövammaisille. Elokuussa 2021 seurat järjestivät näkövammaisille suunnatun starttileirin, jonka jälkeen on järjestetty viikoittaista harjoittelua Vantaalla. Harjoittelutoiminta jatkuu, ja seuraava leiri on jälleen tulossa elokuussa.

Five-a-side -jalkapallo (blind football) on vahva paralympialaji. Suomessa toiminnan kehittyessä myös kansainväliset tapahtumat ovat valmentajille ja vapaaehtoistoimijoille toteutettavissa olevia mahdollisuuksia.

Näkövammaisjalkapallossa erilaiset jalkapalloharjoitteet sisältäen kuuntelun ja kommunikaation erityinen merkitys antavat loistavan mahdollisuuden luovuudelle harjoitteiden kehittämisessä.

Lue lisää valmentajan mahdollisuuksista ja toimintamalleista valmennus ja harrastaja -sivullamme. Sivulla ei ole suoranaisesti vielä jalkapallotoimintaan kohdistettua mallia, mutta samat lainalaisuudet pätevät maalipallossa ja näkövammaiskiekossakin.

Tiedustele lisää ja ilmoittaudu

Ole rohkeasti ja ennen kaikkea matalalla kynnyksellä yhteydessä meihin pienenkin kiinnostuksen herätessä. Soita, laita WhatsApp-viestiä tai sähköpostita. Vastaamme ja kerromme mielellämme lisää. Ilmoita itsesi tai hakeudu valmentajan tai vapaaehtoistoimijoiden tehtäviin lähettämällä sähköpostiviesti osoitteeseen aistisport(at)gmail.com.

Akseli Makkonen, 050 363 4529

Noora Talvala, 045 112 1374

aistisport(at)gmail.com