Suomalainen näkövammaiskiekko ja Aisti Sport ensimmäistä kertaa edustettuna näkövammaiskiekkoturnauksessa

Joni Kokko ja Jukka Pulkkinen pelasivat 25.-27.3.2022 ensimmäisinä suomalaisina viralliset näkövammaiskiekko-ottelut Canadian National Blind Hockey Tournamet: ssa. Heidän turnauksessa edustamansa Seeing Ice Dogs voitti lopulta hopeaa häviten vain alkusarjassa ja finaalissa turnauksen voittaneelle Ice Owls -joukkueelle.

Canadian National Blind Hockey Tournament

Canadian National Blind Hockey Tournament on vuodesta 2013 asti järjestetty turnaus, joka maaliskuun lopussa kerää vuosittain Kanadan parhaat näkövammaiskiekkoilijat ja nykyään myös kansainväliset tähdet. Aluksi Kanadalaisten lisäksi mukana on ollut joitakin Yhdysvaltalaisia pelaajia, kunnes vuonna 2018 Nathan Tree Isosta-Britanniasta osallistui ensimmäisenä eurooppalaisena turnaukseen. Parin vuoden tauon jälkeen turnaus palasi entistä kovatasoisempana ja kansainvälisempänä, kun pelaajia oli 2 sekä Suomesta että Iso-Britanniasta.

Turnauksessa pelaa nykyään noin sata pelaajaa kolmessa eri divisioonassa. Joukkueet kootaan järjestäjän toimesta turnaukseen ilmoittautuneiden kesken pyrkien saamaan mahdollisimman tasaiset joukkueet. Tänä vuonna joukkueiden nimet pohjautuivat oikeisiin Kanadalaisiin näkövammaiskiekkoseuroihin. Esimerkiksi Suomalaisten joukkue Seeing Ice Dogs on Calgarylaisen samannimisen seuran nimi.

Jukka Pulkkinen (vas) ja Joni Kokko (oik) olivat ensimmäiset suomalaispelaajat Kanadan näkövammaiskiekkoturnauksessa ja olivat turnauksen jälkeen yhtä hymyä!

Lasten ja nuorten divisioona

Lasten ja nuorten divisioona on tarkoitettu alle 20-vuotiaille, jotka ovat kiekkoilijan polkunsa alussa ja tulevaisuuden menestyjiä. Divisioonassa käytetään sovellettuja sääntöjä, ketjun vaihtoa summerista ja muutenkin ”fair play” henkeä joukkueiden toimesta. Nuorimmat pelaajat eivät ole vielä edes koulussa. Maalin tehtyä tuuletuksilla ja riemulla ei ole rajoja, kun myös nuorimmat osallistujat saavat nauttia näkövammaiskiekon riemusta.

Vaikeasti heikkonäköisten ja kehittyvien pelaajien divisioona

Vaikeasti heikkonäköisten ja kehittyvien pelaajien divisioona tarjoaa kenelle tahansa B1 tai B2 luokan pelaajalle tai näkövammaiskiekkouransa alussa olevalle mahdollisuuden kokea onnistumisia pelissä. Vielä 2019 turnauksessa tässä divisioonassa poistettiin syöttösääntö ja käytettiin molemmilla joukkueilla yhtä tukipelaajaa, joka auttaa pelin sujuvuudessa ja osallistuu mahdollisimman vähän peliin. Tänä vuonna käytettiin jo aivan tavallisia näkövammaiskiekon sääntöjä.

Kovatasoinen avoin divisioona ja raportit suomalaisotteluista

Avoin divisioona on kaikille näkövammaisille avoin sarja, jossa vauhti on todella kovaa. Divisioonassa saavat pelata myös kansainvälisiin luokituksiin kuulumattomat niin kutsutut B4-urheilijat. Tänä vuonna divisioona oli erityisen kovatasoinen, kun vuoden 2019 kaltaisesti ei järjestettykään maajoukkuerostereille omaa selected divisioonaa. Turnauksessa voittaneen Ice Owls joukkueen kantavia hahmoja ja turnauksen paras maalintekijä olikin Kanadan maajoukkueen ykköstähtiin lukeutuva Jason Yuha.

Suomalaisittain turnaus alkoi perjantaina 25.3. hienolla 11-1 voitolla Hiboux joukkueesta. Molemmat Suomalaiset avasivat pistetilin, kun Jukka Pulkkinen teki komeat tehot 1 maali ja 2 syöttöä ja Joni sai 1 syöttöpisteen. Hiboux puolustuksen rakoillessa molemmille syntyi myös paljon hyviä maalipaikkoja, kun Kanadan maajoukkueen kapteeni Kelly Serbu tarjoili tarkkoja syöttöjään maalintekopaikoille.

Lauantaina oli Suomalaiset mukana yhdessä jännittävimmistä näkövammaiskiekko-otteluista, kun Seeing Ice Dogs voitti Eclipse joukkueen 5-4 vasta rangaistuslaukauksilla. Jukka teki kaksi maalia sekä syötti yhden, mikä varmisti joukkueelleen aikaisen johtoaseman. Eclipse oli ennen maalivahdin vaihtoa tappiolla jo 4-1, kunnes Joe Fornasier nosti kolmella maalillaan joukkueensa tasoihin ja maalivahti Francis Mainella teki muutamia huippupelastuksia. Rangaistuslaukauksilla myös Jukka Pulkkinen sai yrittää ratkaista pelin, mutta maalivahti oli huippuvireessä ja torjui Suomalaistähden yrityksen.

Lauantain jälkimmäinen peli turnauksen voittanutta Ice Owls: a  vastaan oli Suomalaisten Seeing Ice Dogs joukkueelle vaikea. Vastustajan tiiviin puolustuksen läpi eivät syötöt tuntuneet onnistuvan ja parhailta maalipaikoilta kiekon ryösti Kanadan maajoukkueen ykkösmaalivahti Joey Cabral. Suomalaiset eivät olleet pisteillä, kun avoimen divisioonan vähämaalisin peli päättyi Ice Owls: n 3-1 voittoon.

Suomalaisille hopeaa ja Jukka Pulkkiselle herrasmiespalkinto

Sunnuntaina turnauksen päättävä avoimen divisioonan finaali oli jännitystä täynnä. Ottelussa vastakkain olivat kiistämättä turnauksen parhaat joukkueet Seeing Ice Dogs ja Ice Owls. Maaleja vartioivat tämän hetken kaksi parhaisiin kuuluvaa maalivahtia Joey Cabral ja Lorne Webber. Aloituksiin vastakkain kyyristyivät Kanadalaisen näkövammaiskiekon kirkkaimmat tähdet Kelly Serbu ja Jason Yuha. Kolmea kansallisuutta edustava Seeing Ice Dogs janosi mestaruutta ja haki tottakai edellisillalta revanssia.

Kahdessa ensimmäisessä erässä pitkään johtoasemassa pelannut Ice Owls sai tehdä loppuun asti täyden päivätyön, kun kolmannen erän alussa Jukka Pulkkisen syötöstä Kelly Serbu laukoi 3-3 tasoituksen, joka vei ottelun jatkoajalle. Lopulta jatkoajalla turnauksen maalikuningas Jason Yuha vei ilmiömäisellä laukauksella Ice Owls joukkueen turnausvoittoon.

Turnauksen jälkeen Jukka Pulkkinen palkittiin turnauksen herrasmiespalkinnolla (most sportsmanlike), joka annetaan pelaajalle, joka on osoittanut esimerkillistä urheiluhenkeä ja herrasmiesmäistä käytöstä yhdistettynä pelaamisen hyvään tasoon. Pokaalin ja mitalin lisäksi Jukalle annettiin muistoksi kiekko, jolla hän teki ensimmäisen maalinsa turnauksessa.

Turnauksessa Jukan 1. maalista talteen otettu näkövammaiskiekko, turnauksen hopeamitali ja herrasmiespalkinto

Turnauksessa Jukan 1. maalista talteen otettu näkövammaiskiekko, turnauksen hopeamitali ja herrasmiespalkinto

Taustat Aisti Sportin jäävuoroilta

Jukka Pulkkinen ja Joni Kokko ovat Suomen näkövammaiskiekkoleirin tammikuussa 2020 jälkeen harjoitelleet todella aktiivisesti sekä yhteisissä Aisti Sportin harjoituksissa että yhteistyövuoroilla Espoon näkövammaisten ja HUN ry:n kanssa. Lisäksi monilla pääkaupunkiseudun ulkojäillä on tullut kiekon kolina tutuksi kahtena viime talvena. Suomalaiset pääsivät viimein osoittamaan, mitä sitoutuva harjoittelu jopa perjantain myöhäisilloissa on saanut aikaan. Onnittelut molemmille miehille.

Lue lisää näkövammaiskiekkotoiminnasta

Tutustu lisää näkövammaiskiekkoon ja tule myös itse kokeilemaan lajia matalalla kynnyksellä. Lisää löydät näkövammaiskiekkosivultamme.

Teksti: Antti Latikka