Uusi jalkapallolaji Suomeen: Tule mukaan valmentajaksi, maalivahdiksi tai muuksi toimijaksi!

Teksti: Näkövammaisjalkapallon projektiryhmä Aisti Sport ry ja Old Power ry

Kuva: Lisa Farioli ja Akseli Makkonen

Näkövammaisjalkapallo on saapunut Suomeen ja nyt sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus tulla osaksi uuden lajin mahdollistamista ja jalkauttamista Suomessa. Urheiluseurat Old Power ja Aisti Sport järjestävät Urheiluopisto Kisakeskuksessa, Raaseporissa näkövammaisjalkapallon starttileirin 6.-8.8.2021. Leiri järjestetään yhteistyössä näkövammaisjalkapallon kansainvälisen kattojärjestön IBSA:n jalkapallon alakomitean, Suomen Palloliiton ja Suomen Paralympiakomitean kanssa.

Leiri on avoin kaikille näkövammaisjalkapallosta kiinnostuneille henkilöille ikään, sukupuoleen, näkötilanteeseen tai jalkapallokokemukseen katsomatta.

Leirille etsitään nyt innokkaita näkökyvyn omaavia toimijoita, jotka voisivat toimia leirillä valmentajan, tuomarin, näkevän maalivahdin tai maalioppaan roolissa. Sinun ei tarvitse myöskään pelästyä kokemattomuuttasi näkövammaisten kanssa toimimisessa, sillä perehdytämme etukäteen jokaisen leirille mukaan tulevan toimijan näkövammaisten kanssa toimimiseen niiltä osin kuin se on eduksi. Leirille voit muutoinkin osallistua turvallisin mielin, sillä tapahtuman toteutuksessa kunnioitetaan ajankohtaisia koronavirustilanteesta johtuvia viranomaisten suosituksia ja rajoituksia. Ilmoittaudu rohkeasti mukaan leirille 4.7.2021 mennessä; lisätietoa näkövammaisjalkapallosta, leirin aikaisista tehtävistä, ilmoittautumisesta ja kustannuksista alapuolelta.

Pelitilannekuva jossa valkopaitainen mies juoksee laitaan potkaistun pallon perässä. Etualalla valkopaitainen nainen seisoo keskikentällä valmiudessa.

MIKÄ NÄKÖVAMMAISJALKAPALLO?

Näkövammaisjalkapalloleirillä lajina on pääasiallisesti näkövammaisjalkapallon sokeutettuna pelattava B1-versio, joka tunnetaan englanniksi nimellä Five-a-side football. Five-a-side -jalkapallo on 5vs5-peli, jossa maalivahdit näkevät, mutta pelaajat toimivat silmät peitettyinä. Tästä johtuen pallo sisältää helistimiä, kuten on jo totuttu maalipallossa ja näkövammaiskiekossa. Laji on yksi harrastetuimmista paralympialajeista ja sen suosio kasvaa kaiken aikaa ympäri maailmaa. Leirin järjestävillä Aisti Sportilla ja Old Powerilla onkin yhtenäinen vahva tavoite tuoda laji vihdoin Suomeen pysyvästi ja mahdollistaa näin sen säännöllinen harrastaminen kotimaassa. Five-a-side football on ollut paralympialaji vuoden 2004 Ateenan Paralympialaisista lähtien. Laji on muunnos vammattomien futsalista, johon perustuu muun muassa kentän ja maalien koko. Merkittävimpiä sovellutuksia ovat sivurajoilla käytettävät laidat pelin sujuvoittamiseksi, silmät peittävät suojat ja helistimiä sisältävä pallo. Palloa ei myöskään saa pitää paikallaan hiljaisena neljää sekuntia pitempään. Palloa tavoittelevan pelaajan on aina ilmaistava puheella lähestymisensä. Tarkemmat kuvailut, säännöt ja videomateriaalit löydät kansainvälisen näkövammaisjalkapallo-organisaation sivuilta.

Näköä vaativat tehtävät leirin aikana

Maalivahti

Maalivahti on kentän ainoa näkevä pelaaja ja tärkeä palanen valmennusryhmää. Hänen tehtävänsä on pallojen torjumisen lisäksi puolustuksen organisointi ja ohjeistaminen. Kenttä on jaettu kolmeen kolmannekseen ja pallon ollessa joukkueen puolustuspäässä äänessä saa olla kenttäpelaajien lisäksi vain maalivahti. B1-jalkapallossa maalivahti ei saa  juurikaan liikkua maalistaan ulospäin, joten maalivahdilta tarvitaan hyviä reaktiotorjuntoja ja vahvaa verbaalista ulosantia.

Valmentaja

Hyväkään joukkue ei pärjää ilman osaavaa valmentajaa. Vammattomien joukkuepelien valmentajiin verrattuna näkövammaisia ohjaavan on tärkeä muistaa, että suullinen ohjeistus korostuu ja pelaajien yksilölliset tarpeet ja erot on tärkeä ottaa huomioon kaikessa tekemisessä. Pelin aikana valmentaja vastaa joukkueen taktiikasta ja vaihdoista pelin aikana. Kenttä on jaettu kolmeen kolmannekseen ja pallon ollessa keskialueella äänessä saa kenttäpelaajien lisäksi olla vain valmentaja. Joukkueen toiminta keskikentällä nojaa siis vahvasti valmentajan ohjeisiin pelin aikana.

Maalin takana oleva opas (maaliopas)

Ilman näköaistia pelaajat tarvitsevat apua maalin paikantamisessa ja oikean kulman valinnassa maalintekotilanteessa. Kenttä on jaettu kolmeen kolmannekseen ja joukkueen hyökkäyspäässä ääntä pitää kenttäpelaajien lisäksi ainoastaan maalin takana oleva opas. Hänen tehtävänsä on ohjeistaa ja koordinoida hyökkäystä täydentäen näin valmennustrion.

Erotuomari

Ottelut käyvät joskus kiihkeiksi ja silloin asiansa osaavan tuomarin rooli korostuu. Tuomari tuomitsee peliä mutta näkövammaisjalkapallossa myös avustaa pelaajia tarvittaessa. Suullinen kommunikointi on tärkeää, sillä käsimerkeillä kenttäpelaajia on vaikea tavoittaa. Lisäksi pelikatkoilla pallon sijainnin ilmoittaminen ja pelaajien opastaminen paikoilleen esimerkiksi vaihdoissa ja vapaapotkuissa ovat tärkeitä erotuomarin tehtäviä B1-jalkapallossa.

Muut tehtävät

Virallisiin otteluihin tarvitaan aina enemmän henkilöstöä. Niihin nimetään erikseen pöytäkirjan pitäjä, ajanottaja ja kuuluttaja. Ennen otteluita ja turnauksia tarvitaan talkoovoimaa saattamaan pelikenttä ja sen ympäristö vastaamaan B1-jalkapallokentän standardeja.

Hyvä joukkue koostuu monesta palasesta. Joukkueenjohtajat tekevät hallinnollisia töitä, huoltajat pitävät varusteet kunnossa ja paikoillaan ja avustajia tarvitaan monessa tilanteessa kannattajia unohtamatta! B1-näkövammaisjalkapallossa tekemistä ja rooleja riittää takuulla kaikille halukkaille. Rohkeasti vain mukaan kokeilemaan!

Ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua leirille tai laajemmalti näkövammaisjalkapallon toimintaan alta löytyvin yhteystiedoin. Voit myös tiedustella lisää tulevasta toiminnasta. Leirille on mahdollista ilmoittautua oman aikataulusi puitteissa ja siihen tehtävään mikä sinua kiinnostaisi. Kerro meille ilmoittautumisen yhteydessä, missä roolissa / rooleissa haluaisit leirin aikana toimia ja voitko olla mukana koko leirin vai yksittäisen päivän.

Ilmoittautumisesta tulee löytyä seuraavat asiat:

  • Osallistujan yhteystiedot (nimi, syntymäaika, puhelinnumero ja sähköposti)
  • Tieto erityisruokavalioista
  • Kuljetuksen tarve leiripaikkana toimivaan Kisakeskukseen ja mistä nousisit kyytiin (Helsinki vai Karjaa)

Leirikustannukset

Kustannamme kaikille leirille osallistuville avustaville toimijoille majoituksen täysylläpidolla perjantaista sunnuntaihin. Huomaathan, ettemme maksa kilometrikorvauksia oman auton käytöstä, emmekä julkisen liikenteen käytöstä koituvia kuluja. Tarjoamme bussikuljetuksen joko Helsingistä tai vaihtoehtoisesti Karjaan juna-asemalta.

Tiedustele lisää tai ilmoittaudu

Susanna Halme (Old Power), 0408428413

Akseli Makkonen (Aisti Sport), 0503634529

nvjalkapallo(at)gmail.com

Ole rohkeasti yhteydessä ja tule osaksi ainutlaatuista tapahtumaa. Potkaistaan näkövammaisjalkapallotoiminta käyntiin Suomessa ja tehdään siten yhdessä jalkapallon harrastamisesta mahdollista myös näkövammaisille.

#jalkapalloajokaiselle

Kurkkaa myös erityisesti kenttäpelaajille kohdistettu mainos täältä.