Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi toimtsijaksi maalipalloturnaukseen Vantaalle 7.-8. maaliskuuta

Aisti Sport ry järjestää maalipallon kotimaisen kauden 4. sarjaturnauksen Vantaalla 7.-8.3.2020 ja tapahtumaan haetaan vapaaehtoisia toimitsijoita. Tapahtumassa pelataan SM-sarjan ja 1-divisioonan turnaus. Tapahtuma järjestetään Vantaalla Sotungin koululla osoitteessa Sotungintie 19. Tapahtumassa vapaaehtoisten tehtäviä on tarjolla lauantaina 7.3. klo 8.30-20.30 ja sunnuntaina 8.3. klo 8.30-18.15. Tapahtumassa pelataan sunnuntaina myös maalipallon näytösottelu sekä lauantaina järjestetään pieni paralympiakomitean tiedotustilaisuus.

Voit tulla Halutessasi kokemaan jotain uutta ja arvokasta tai päästä toimimaan jo tutussa ympäristössä. Tule viettämään hauska päivä Aisti Sportin porukassa maalipallon parissa! Vapaaehtoisen työ on todella arvokasta ja mahdollistaa turnaustapahtuman onnistuneen järjestelyn.

Toimiminen vapaaehtoisena ei vaadi minkäänlaista aiempaa kokemusta lajista, sillä tehtäviin perehdyttäminen toteutetaan paikan päällä. Lyhyet kuvaukset maalipallosta ja erilaisista vapaaehtoisen toimitsijan tehtävistä löydät tästä alta.

Voit ilmoittautua tapahtumaan vapaaehtoisena puolipäiväiseksi, kokopäiväiseksi tai vain muutamaksi tunniksi. Ilmoittautumisohjeet alla.  Kaikille vapaaehtoisille tarjotaan kanttiinista täysipainoinen ruoka ja muita antimia. Koko päivän mukana olevat saavat kaksi ateriaa. Aisti Sport ry kiittää toimintakauden päättyessä aktiivisimpia vapaaehtoisia erikseen Aistin vuosijuhlassa. Kirjoitamme mielellämme myös työtodistuksen osallistumisestasi.

Pelitilannekuva, jossa Aisti openin laitapelaaja syöksyy torjumaan palloa sentterin takaa

Hetkinen, mutta mitä on maalipallo?

Maalipallo on alunperin näkövammaisille suunniteltu joukkuelaji, joka sittemmin on levinnyt myös vammattomien harrastukseksi. Siinä pelataan silmät peitettyinä lentopallokentän kokoisella pelialueella. Kentällinen muodostuu kolmesta pelaajasta, jotka pyrkivät omalta kenttäpuoleltaan heittämään kulkusia sisältävän pallon vastustajan puolustusrintaman taakse yhdeksän metriä leveään maaliin. Pelaajat pyrkivät vastaavasti estämään vastustajan maaliyrityksen torjumalla pallon kylkiasennossa mahdollisimman laajan alueen peittääkseen. Peli on nopeatempoinen ja tehokas pallopeli, jossa pallo liikkuu parhaimmillaan yli 70 km/h:n tuntinopeudella. Ottelussa pelataan kaksi 12 minuutin erää. Maalipallo on myös paralympialaji, jossa Suomi on menestynyt.

Erilaisia tehtäviä vapaaehtoisille toimitsijoille

TJ-pöydän luona hymyilevä nuori nainen ja nuori mies toimitsijan tehtävissä

Maalituomari

Maalituomari seuraa palloa ja nostaa käden ylös merkiksi, jos pelin käydessä pallo ylittää maaliviivan. Lisäksi maalituomari toimittaa pallon kentälle sen mennessä ulos kentältä. Pallo tiputetaan laitaviivan päälle laitapelaajan paikalle 1,5 m maalista. Vaihtopenkkien puoleiset maalituomarit opastavat vaihtotilanteessa pelaajan vaihtopenkille ja kentälle tulevan kentälle maalin luokse siten, että pelaaja saa kosketuksen maaliin tai muuten tunnistaa kentän rajat. Kentän kastuttua hiestä, maalituomari myös pyyhkii pyydettäessä lattian mopilla. Tarkempi perehdytys turnauksessa.

Pöytäkirjan hoitaja

Pöytäkirjan hoitaja merkitsee valmiiseen lomakkeeseen maalit, maalintekijät, tehdyt vaihdot ja käytetyt aikalisät joukkueilta. Pöytäkirjan hoitaja perehdytetään tarkemmin tapahtumassa ja hän istuu tuomarin vieressä, joka opastaa tarvittaessa.

Pelikellon käyttäjä

Pelikellon käyttäjä käynnistää ja sulkee kellon tuomarin komentojen mukaan. Yksinkertaisuudessaan kello pysähtyy aina vihellyksestä, jos peli on käynnissä ja käynnistyy play-komennosta. Pelikellon hoitaja merkitsee myös joukkueiden tehdyt maalit laitteella. Lisäksi pelikellon hoitaja kuuluttaa jäljellä olevan peliajan aikalisillä ja toimitsijan aikalisillä, mikäli tapahtumassa ei ole erikseen kuuluttajaa. Tarkempi perehdytys tapahtumassa.

Livestreamin hoitaja

Livestreamin hoitaja huolehtii kuvan ja äänen näkymisestä Goalball Finland -Youtube-sivulla sekä laittaa videon äänettömälle, kun musiikki soi. Streamin hoitaja soittaa myös musiikkia pelitauoilla, mikäli tapahtumassa ei ole erikseen kuuluttajaa. Tehtävään perehdytetään paikan päällä eikä se vaadi merkittäviä tietoteknisiä taitoja.

Kuuluttaja-dj

Kuuluttaja toimii turnauksessa valmiin ohjeistuksen ja käsikirjan mukaan. Hänen tehtävänä on kuuluttaa ennen alkavaa ottelua joukkueet, joukkueiden edustajat ja ottelun tuomarit. Lisäksi kuuluttaja kuuluttaa puoliajalla ottelun tilanteen, sekä ottelun loputtua lopputuloksen. Kuuluttajan tehtäviin voi kuulua myös tapahtumamainonta ja muut ohjeistettavat välikuulutukset sekä tunnelman nostatus. Kuuluttajan välineenä ovat mikrofoni, käsikirjat kuulutuksille ja tapahtuman otteluohjelma, sekä valmis lista musiikin soittamiseen soittovälineineen.

Some-tiedottaja

Tapahtuman some-tiedottajan tehtäviin kuuluu päivittää facebookissa turnauksen tapahtumasivua säännöllisesti lyhyillä ottelutuloksilla ja tapahtuman mainosjulkaisuilla esimerkiksi kanttiinista. Tiedottaja haastattelee ja kerää tapahtumasta tunnelmapätkiä lyhyiden videoiden ja kuvien muodossa. Niitä julkaistaan tapahtumasivulla reaaliajassa mutta voidaan myös tallettaa Aisti Sportin kuvapankkiin. Aisti Sportin facebook-sivu jakaa myös turnauksesta merkittävimmät julkaisut. Tehtävään perehdytetään alustavasti jo ennen tapahtumaa.

Ilmoittautuminen vapaaehtoiseksi

Tule rohkeasti mukaan tapahtumaan ja ole osa Aisti Sportin yhteisöä. Älä epäröi ettetkö osaisi toimia tehtävissä oikein, sillä se on meidän vastuullamme opastaa sinut. Älä myöskään epäröi kysyä, jos jokin askarruttaa. Ota yhteyttä turnauksen vapaaehtoisvastaavaan Markus Tihumäkeen, p. 0445696298 tai markus.tihumaki@gmail.com ja tule kokemaan mukava tapahtuma kanssamme!