Aisti Sport ry hakee valmentajaa ja avustajia näkövammaisten jääkiekkotoimintaan

Aisti Sport ry etsii toista valmentajaa sekä vapaaehtoisia avustajia näkövammaisten jääkiekon, näkövammaiskiekon, harjoitustoimintaan. Seurassa ja samassa koko Suomessa aloitettiin näkövammaiskiekkotoiminta alkuvuodesta 2020. Se jatkuu syyskaudella 2020 elo-syyskuun vaihteesta alkaen, kun Etelä-Suomessa Vantaalla ja Kellokoskella käynnistyy Aisti Sport ry:n säännölliset jääharjoitusvuorot.

Mitä on näkövammaiskiekko?

Näkövammaiskiekko (blind hockey) on Kanadassa 70-luvulla kehitetty laji, jossa maalivahdit ovat sokeita, mutta kenttäpelaajat saavat pelata jäljellä olevalla näkökyvyllään. Näkövammaisten jääkiekkoa pelataan metallilevyistä valmistetulla ontolla erikoiskiekolla, joka sisältää laakerikuulia. Kiekon koko on lähes kuusinkertainen normaaliin jääkiekkoon, mikä auttaa heikkonäköisiä näkemään sen. Kuulat puolestaan mahdollistavat kiekon kuulemisen. Maalit ovat noin 30cm normaalia maalia matalammat. Lisäksi lajissa noudatetaan joitain erikoissääntöjä, kuten taklauskieltoa ja syöttöpakkoa maaliyrityksessä puolen kentän jälkeen. Tuomari käyttää elektronista pilliä, joka ilmaisee maalinteon sallituksi ja maalivahdin koskemattomuus on ehdoton.

Tutustu lajiin ja toimintaan enemmän tiedotteen lopussa olevasta videoklipistä sekä Ylen koosteesta ensimmäiseltä suomalaiselta näkövammaiskiekkoleiriltä. Tutustu myös Näkövammaiskiekko Suomi -facebook-sivuun.

Pelitilannekuva näkövammaiskiekon hyökkäystilanteesta, jossa pelaajat yrittävät lyödä kiekkoa maaliin maalivahdin kurottaessa torjuntaan.

Mitä valmentajalta tai avustajilta halutaan?

Valmentajalta halutaan luisteluharjoittelun perusosaamista ja yleistä tietoa jääkiekosta lajina. Avustajilta halutaan avustusvalmiutta jääharjoittelussa esimerkiksi sokeita luistelijoita opastaessa. Itsessään mitään näkövammaisosaamista tai tietoisuutta näkövammaiskiekosta ei vaadita ennalta. Näkövammaisuuteen ja näkövammaiskiekon erityisyyteen saat perehdytyksen meiltä jo ennen harjoituksia, mutta parhaiten opit suoraan toiminnassa ja mukavassa yhteisössämme. Lähinnä eduksi on, että valmentaja ja avustajat ovat innokkaita ja motivoituneita uudesta mahdollisuudesta kehittää näkövammaisten harjoittelutoimintaa jääkiekossa ja ylipäätään jäällä liikkumisessa, luistelussa. Valmentajan tulee olla avoin ja joustava. Seura kunnioittaa arvoja, joita ovat yhdenvertaisuus, positiivisuus, kannustaminen, rehellisyys sekä avoimuus ja iloisuus asenteessa.

Tilannekuva, jossa pelaajat ovat kerääntyneet puoliympyrään maalin edustalle kuuntelemaan valmentajan ohjeita.

Mahdollisuudet toiminnassa

Vasta-alkanut suomalainen näkövammaiskiekkotoiminta on noussut isoksi mahdollisuudeksi näkövammaisille lapsille, nuorille ja aikuisille harrastaa Suomen seuratuinta urheilulajia. Keväällä 2020 käynnistetty näkövammaiskiekkotoiminta keräsi Suomen ensimmäiselle näkövammaiskiekkoleirille tammi- helmikuun vaihteessa Pajulahden liikuntakeskukseen lähes 30 eri-ikäistä harrastajaa. Leirin jälkeen Vantaalla käynnistetyissä viikoittaisissa perjantain myöhäisillan harjoituksissa kävi 10-15 harrastajaa, kunnes kausi keskeytyi koronaviruksen (COVID-19) vuoksi. Laji on kansainvälistymässä ja sen tavoite on aina talviparalympialaisissa asti. Suomessa ja Aisti Sportissa halutaan kehittää harjoittelumahdollisuuksia ja – toimintaa niin, että näkövammaiset voivat harrastaa jääkiekkoa siinä missä kuka tahansa. Aisti Sportissa halutaan tarjota mahdollisuus harrastaa ja kehittyä luistelussa sekä jääkiekossa omalla tasollaan, mutta aina joukkuepelaamisen tasolle asti. Toiminnan kehittyminen mahdollistaa tulevaisuudessa myös kansainväliset ottelut ja lopulta jopa maajoukkueen muodostumisen. Valmentajana tai avustajana sinulla on merkittävä asema ja tärkeä rooli lajin kehittymisen tarinassa. Kaupan päälle pääset osaksi ainutlaatuista seurayhteisöämme. Lue enemmän valmennuksesta ja sen mahdollisuuksista valmennuslinjastamme.

Toiminnan aikataulu ja mukaan hakeutuminen

Syyskaudella näkövammaiskiekkoharjoitukset jatkuvat elo-syyskuun vaihteesta alkaen Vantaalla Myyrmäen jäähalli 2:ssa perjantai-iltaisin klo 22-23.30 sekä Tuusulassa Kellokosken jäähallilla satunnaisesti lauantaisin päiväsaikaan. Perjantaivuoro on viikoittainen ja Myyrmäen jäähalliremontin vuoksi harjoitusten käynnistymispäivä on vielä hieman auki. Lauantaisin harjoitellaan satunnaisin viikoin syyskaudesta alkaen ja Kellokosken jäähallin tarkat ajankohdat täsmentyvät myöhemmin.

Hakeudu rohkeasti valmentajaksemme. Toiminnassamme on jo yksi valmentaja, jonka myötä saat loistavan ja avoimen työparin. Valmentajaksi hakeutuminen tapahtuu avoimella sähköpostiviestillä osoitteeseen aistisport@gmail.com. Kerro viestissä lyhyesti itsestäsi ja taustastasi sekä mikä sai sinut innostumaan näkövammaiskiekkovalmentajan pestistä. Valmentajille maksetaan pieni korvaus valmennustyöstä. Hakeudu valmentajaksi viimeistään sunnuntaina 9. elokuuta.

Hakeudu rohkeasti avustajaksemme sähköpostitse osoitteeseen aistisport@gmail.com. Kerro viestissäsi lyhyesti itsestäsi ja mikä sai sinut hakeutumaan toimintaamme avustajaksi. Avustajien tarve vaihtelee osallistujamäärän ja osallistujien näkötilanteen mukaan. Ilmoita kiinnostuksestasi ja keskustellaan avustajatilanteesta enemmän.

Lisätiedustelut

Jos sinulle heräsi kiinnostus, mutta pohdit jotakin tai haluat tietää toiminnasta lisää, ota yhteyttä seuramme näkövammaiskiekkovastaavaan, joka keskustelee mielellään lisää.

Markus Tihumäki
puhelimitse 0445696298
tai sähköpostitse aistisport@gmail.com.

Näkövammaiskiekko-ottelu Pajulahden leiriltä 2.2.2020

2.2.2020 pelattiin ensimmäinen nykyaikainen näkövammaiskiekko-ottelu Pohjois-Amerikan ulkopuolella. Tuo pelattiin Pajulahden jäähallissa ja pelaajina näkövammaiskiekkoleirin suomalaiset osallistujat vahvistettuna kahdella kanadalaisella.