Kansallinen maalipallokausi päättyi runkosarjaan

Teksti: Markus Tihumäki, seuran tiedottaja

Suomen Paralympiakomitean alainen maalipallojaosto on päätynyt ratkaisuun päättää kansallinen maalipallokausi 2019-2020 runkosarjaan vallitsevan koronapandemian vuoksi. Maalipallojaosto kuunteli jokaisen joukkueen mielipiteet niin Sm-sarjasta kuin 1. divisioonasta ja päätyi ratkaisuun, jonka mukaan finaaliturnauksen järjestäminen edes myöhemmässä vaiheessa olisi epävarmaa. Kausi päätettiin nyt, jotta myös tulevan kauden valmistelu voidaan aloittaa normaalissa aikataulussa.

Pelitilannekuva, jossa Aisti Openin laitapelaaja syöksyy torjuntaan sentterin taakse. Taustalla näkyy vaihtopenkki, jossa valmentaja ja vaihtopelaajat seuraavat tilannetta.

Aisti Open: Kentällä (vas.) Akseli Makkonen, Azra Tayyebi ja Seemi Hintsanen. Penkillä (vas.) Leo Hintsanen, Patric Forsström ja valmennus Markus Tihumäki ja Anniina Latikka.

Mennyt kausi jäi kesken – uudet tuulet puhaltaa jo

Kausi 2019-2020 piti alunperin pelata loppuun huhtikuun 18.-19. päivä Tampereella maalipallosarjojen finaaliturnauksessa, johon 1. divisioonassa edustanut Aisti Open olisi lähtenyt hallitsevana mestarina ja SM-sarjassa puolestaan Aisti Sport tekemään nousua viimevuotiselta pronssilta. Molemmat seuramme joukkueet työstivät läpi runkosarjan uutta pelityyliä sekä Aisti Openissa uusien pelaajien sisäänajo oli kehittänyt yksilöiden kautta joukkuetta jälleen kohti päätösturnausta. Nyt kausi päättyi Openin osalta 1. divisioonan runkosarjan 6. sijaan ja Sportin SM-sarjan runkosarjasijoitukseen 3.

Tällä kaudella Aistin joukkueissa edusti tuttuja pelaajia viime kausilta, mutta myös uusia pelaajia nousi sarjajoukkueisiin. Aisti Openissa ensimmäiset sarjapelinsä pelasivat Aistin kasvattiveljekset Leo, 20, ja Seemi, 23. Hintsaset kehittyivät kauden aikana vauhdikkaasti ja ovatkin siirtymässä ensi kaudeksi SM-sarjaan. Lisäksi viimeisessä runkosarjaturnauksessa loukkaantumisten kiusaamassa joukkueessa ensimmäiset sarjapelinsä pelasivat vasta 13-vuotias Eemi Utriainen sekä parikymppiset siskokset Eerika ja Henriikka Toivola. Myös apuvalmentaja Anniina Latikka sai runkosarjan päätösturnauksessa pelikokemusta. Läpi kauden joukkuetta sen 3-vuotisen historiansa kokemuksin kannattelivat Openin vahvimmat maalintekijät Aleksi Aittola, 20, ja Akseli Makkonen, 32, sekä johtava sentteri Azra Tayyebi, 32. Heikki Ketolaa, 39, ja Patric Forsströmiä, 18, vaivasivat loukkaantumiset.

Sportissa ensimmäiset SM-sarjapelinsä pelannut, myös Aistin kasvatti Samuli Harjunen, 30, pelasi erityisesti alkukauden vahvasti kehittyen, kunnes kausi katkesi loukkaantumiseen joulukuussa. Kokeneet Markus Tihumäki, 26, Miika Honkanen, 30, ja Ville Montonen, 33, kehittivät joukkueen pelityyliä läpi kauden ja se päättyi lopulta runkosarjan 3. sijaan. Ensi kaudeksi tämä tiivis kolmikko on hajoamassa ja Aistin kokoonpanoissa tullaan näkemään laajalti muutoksia. Tulevista muutoksista tiedotetaan loppukevään ja tulevan kesän aikana.

Nyt joukkueet viettävät omatoimista loma- ja/tai harjoittelujaksoa vallitsevasta koronapoikkeustilasta johtuen. Seuran joukkueharjoittelu on luonnollisesti keskeytynyt. Myös Aisti Sport ry:n järjestämä junioriturnaus Aisti Juniors Cup on peruttu tältä vuodelta. Se olisi järjestetty liikuntakeskus Pajulahdessa näkövammaisten lasten ja perheiden pääsiäisleirin yhteydessä. Harjoitustoiminta jatkuu taas normaalisti, kun tilanne helpottaa.

Suomen maalipallojaoston päätös Goalball Finlandin facebook-sivulta.